Stimați Colegi,
Proiectul APE PENTRU COMUNITĂȚI DURABILE este inițiat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, cu scopul de a aduce în atenția publicului larg tematica apei în oraș și de a pune împreună la masa discuțiilor deschise actori instituționali decizionali în acest domeniu, de la ministere și agenții guvernamentale la administrații publice, precum și profesioniști, ONG-uri și companii private.
În acest sens, OAR_B inițiază, împreună cu Asociația Ivan Patzaichin și Platforma Apele Unite ale României, festivalul bianual “Ape pentru Comunități Durabile”, un eveniment internațional, care se adresează atât profesioniștilor cât și publicului larg, având că obiectiv principal valorificarea râului în oraș și conectarea lui la viața comunității.
Festivalul “Ape pentru comunități Durabile” debutează în anul 2022, printr-un proiect-pilot cu acțiuni concentrate inițial în București și Cluj, dar care își propune să coopteze filialele OAR din toată țara.
Cu această ocazie, OAR București, în calitate de organizator al întregii serii de evenimente, are plăcerea să vă anunțe următoarele manifestări la care vă invită să participați:
*** Aducerea la București a machetei-instalație „Someș River Exhibition”, expusă de Studio Practica în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția, ediția a 17-a, 2021. Expoziția va fi deschisă în București, la Galeria Galateca, în perioada 15 Aprilie – 5 Mai 2022, pentru ca ulterior să fie deschisă și la Cluj. Vernisajul se va petrece cu ocazia Forumului Internațional Ape pentru Comunități Durabile.
*** Forumul International Ape pentru Comunități Durabile este organizat în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin și Platforma Apele Unite ale României și va avea loc pe 14-15 aprilie 2022, la Biblioteca Națională a României.
Forumul “Ape pentru Comunități Durabile” își propune să facă vizibilă valoarea cultural-comunitară și socială a râurilor ce traversează localitățile românești, să o transmită local și național și, pe această cale, să lanseze “ample conversații publice despre potențialul cultural și economic al acestor ape urbane, care să îndemne cetățenii și administrațiile să-și asume responsabilitatea de a le proteja”. Forumul urmărește astfel
– comunicarea și colaborare între organizații cu interes în protejare patrimoniului și biodiversității culturale și naturale a zonelor urbane cu ape din România;
– consultarea reciprocă a specialiștilor și schimburi de experiență;
– promovarea și desfășurarea de proiecte de interes național;
– conștientizarea necesității acțiunilor și activităților comune în domeniul apei și protecția acesteia;
– valorificare a apei că resursă de urbanitate;
– managementul apelor în beneficiul comunităților
***OAR-B și-a propus ca în timpul Forumului, pe ecrane digitale amplasate în atriul central al bibliotecii, să expună proiecte din toată țara având teme referitoare la amenajarea și valorificarea cursurilor de apă descrise prin obiectivele Forumului, subliniind astfel interesul comunității arhitecturale pentru acest subiect.
Pentru a putea realiza această expoziție, vă rugăm să ne trimiteți proiectele încadrate în această temă largă care au participat la Anualele/Bienalele filialei dumneavoastră, și să ne puneți la dispoziție materialul cu care au luat parte la concurs.
În vederea ordonării corespunzătoare a proiectelor primite, vă rugăm să ne trimiteți proiectele până pe 28 Martie 2022.
Doamna arh Anca-Maria Păsărin-Ferreira-Garcia de Almeida este curatorul acestor două evenimente expoziționale și vă stă la dispoziție pentru orice detalii la adresa de mail arh.anca.pasarin@gmail.com precum și la 0745 086 322,
Vă mulțumesc anticipat,
Emil Ivanescu, Presedinte OAR_B
Anca Anca-Maria Păsărin-Ferreira-Garcia de Almeida, curator